9 Aralık 2011 Cuma

Lohusalara Özel Antep'ten Kuymak :)


Gaziantep'li olduğumu daha öncede söylemiştim, biliyorsunuz:) Ve tam bir Antepkoliğim desem yeri var. Bakmayın İstanbul'da yaşadığıma ;) Yemekleri, şehri, örf ve adetleri her şeyini o kadar çok severim ki bu sevgimi anlatmam kelimelerle çok zor..

Antep'deki bir adetimizde yeni doğum yapan bayanlara Kuymak yapılır ki sütü çoğalsın diye. Misafirlere de ikram edilir. Bazıları ekmekle yer bizim orda ama ben sadesini daha doğrusu üzerine bol antep fıstığı dökülmüş halini daha çok severim. Öyleki benim için birinin çocuk doğurmasına gerek yok :) Evde otururken canım çeker, kalkar yaparım. Özellikle öğrenciyken canım arkadaşım Gökçe ile nerdeyse haftada bir kez muhakkak yapardık. Neyse tarife geçelim artık. Umarım beyenirsiniz..

Malzemeler (2 kişilik)

  • 1 kahve fincanı un
  • 1,5 kahve fincanı toz şeker
  • 5 kahve fincanı su
  • 1 tatlı kaşığı margarin veya tereyağ

Yapılışı

  1. Kuymağın püf noktası unun kavrulmuş ve soğuk olmasına dayanır. Yani önce unumuzu tencereye koyuk kısık ateşte sürekli karıştırarak kavuyoruz. Unumuz güzel güzel kokmaya başlayınca (yanık kokusunu söylemiyorum dikkatli olun çabuk yanar!) az daha kavurup ocaktan indirip soğumaya bırakıyoruz. NOT: Eğer fazla kavurduğunuzu düşünüyorsanız unu başka bir tabağa alın, tencerede kalmasın ki onun sıcağında beklerken daha da kavrulmasın.
  2. 20 dk içerisinde soğuyacaktır unumuz. Unumuzun üzerine suyumuzu ve şekerimiide ilave ederek tekrar ocağa koyuyoruz. Topaklanabilir, onları iyice ezmeniz ve sürekli karıştırmanız lazım. 
  3. İyice koyulaşınca zaten kaynamaya başlamıştır. O sırada yağımızı ekleyip onu da erittikten sonra servise hazır.
  4. Sıcak servis etmeniz gerekir. Üzerine tarçın da dökebilirsiniz. Ama dediğim gibi benim favorim bol Antep Fıstıklı :D 
Afiyet Olsun ,
Gözde

Hiç yorum yok: