16 Ocak 2012 Pazartesi

Gülseren Teyze'den Perde Pilavı


Malzemeler ;

2 su bardağı pirinç
2 adet kalçalı but
150 gram file badem
4 çorba kaşığı tereyağı
3 su bardağı tavuk suyu
Tuz, karabiber

Hamuru için ;
 
2 su bardağı un
125 gram oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı
1 kahve fincanı süt
2 adet yumurta
Su
Tuz

Hazırlanışı ;
Hamur Yapımı ,
Unun ortasını havuz gibi açalım üzerine tereyağı, süt, yumurta ve tuz ekleyin. Azar azar su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Üzerine nemli bir bez örterek 30 dakika dinlendirin.

  • Tavuğu tuzlu suda haşlayıp sudan alıp soğuttuktan sonra kemiklerini ayırıp didikleyin.
  •  Pirinci ılık tuzlu suda 20 dk bekletelim (sıcak su pirinci pişerken kırar)
  •  Bademleri 10 dk kaynar suda beklediktin ve ayıklayın 3de 1'ni ayıralım.
Tereyağını bir tencereye alıp bademlerin 3de 2sini renkleri dönene kadar kavurup süzdüğümüz pirinçleri tencereye ekleyelim 5 dakika karıştırarak kavurup didiklenmiş tavuk, 3 su bardağı tavuk suyu, tuz ve karabiber ekleyin. Pilav suyunu çekene kadar önce hızlı sonra kısık ateşte pişirelim.
Derin bir fırın kabını ya da fırında kullanılabilir derin bir kabın içini tereyağı ile iyice yağlayalım benim aklıma bu kısım için küçük seramaklerde tek kişilik yapmak geliyor emek ister belki ama çok şık durucağından eminim...
Bademleri tereyağına batırıp tencerenin dibine ve kenarlarına yapıştırın. Dinlenen hamuru yarım cm kalınlığında açın. Daha sonra kabın içine kenarları dışarı taşacak şekilde yerleştirin. Pilavı içine döküp fazla bastırmadan yerleştirin. Hamurun kenarlarını toplayın. Önceden ısıtılmış 190 derece turbo fırında üzeri kızarana kadar pişirelim...

Benim yeme fırsatım olmadı ama Şenay'ın yemek zevkine güveniyorum anlata anlata bitiremedi.

Afiyet Olsun
Serpil

Hiç yorum yok: