11 Aralık 2011 Pazar

Yağlı Köfte (Antep)

Yağlı Köfte

Bizim evde vazgeçilmez ve hiç bir şekilde yerine bir şey konamaz bir yemek vardır ki o da Yağlı Köftedir. Antepte yağlı köfte deyince çoğu kişi için akan sular durur. Yeşillik, çimenli bir yer gören "Acık yağlı küfte olsa da yoğursak" der hemen :) Yanına bir de güzel salata değmeyin keyfimee :D
Fakat bir süredir annem kolu rahatsız olduğu için bize yapamıyordu. Babamın ziyaret için İstanbul!a gelmesi bugün yağlı köfte için kardeşim Ece'yle birlikte harekete geçmemizi sağladı :) NOT : Ece annemden sonra bizim evde köfte yoğuran kişi olarak atanmıştır :P Çiğ köfteye bile değişmeyeceğim yağlı köfteyi en kısa zamanda denemenizi tavsiye ederim ..

Malzemeler (4 Kişilik)
  • 3 adet Domates
  • 1 adet orta boy soğan
  • 4 - 5 diş sarımsak
  • 4 çay bardağı ince bulgur
  • 3,5 yemek kaşığı Biber Salçası
  • 2 yemek kaşığı Domates Salçası
  • Bir tutam maydanoz
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 3 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı yeni bahar
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı kırmızı biber



Yapılışı

  1. Önceliikle domateslerimizi soyup küçük küp küp doğrayıp bir tabağa alıyoruz. 
  2. Aynı şekilde soğan ve sarımsağımızıda ne kadar küçük doğrayabilirsek doğrayıp ayrı bir tabağa alıyoruz. Maydanozlarımızı da doğrayıp tabağın bir tarafına yerleştiriyoruz.
  3. Kişi başı 1 çay bardağı koyduğumuz ince buluru (Antep'te simit denilir :) ) köfte tepsimize koyuyoruz. (Köfte tepsisi derken özel bir şeyi yok bizim kullandığımız bildiğiniz fırın tepsisi)
  4. Salçalarımızı ve baharatlarımızı da ince bulgurun üzerine koyup yoğurmaya başlıyoruz.
  5. Salçayı ve baharatları iyice bulgurla kariştirinca biraz doğranmış domatesten ilave ederek köftemizi ıslatıyoruz. (Bazıları su kullanır ıslatmak için ama domates daha lezzetli oluyor.)
  6. Soğanlarımızı ve sarımsaklarımızı ilave ediyoruz.Gene köftemizi yoğurmaya devam ediyoruz. Bir süre sonra yine domateslerin bir kısmını alarak ıslatıyoruz. Bu ıslatma işlemini bir kaç kez yapıyoruz.
  7. Köftemiz iyice yumuşayana kadar yoğurduktan sonra bir tavanın içerisine zeytinyağımızı ve kırmızı toz biberimizi ekliyoruz. Yağ ısınıpta cızırdamaya başlayınca altını kapatıp köftemizin üzerine döküyoruz. 
  8. Yağı iyice yedirdikten sonra kıydığımız maydanozları da köftemize katıp karıştırıyoruz.
  9. Artık sıkılmaya , daha sonrada sofraya hazır..
Afiyet olsun,
Gözde

Hiç yorum yok: