Yağlı Köfte |
Bizim evde vazgeçilmez ve hiç bir şekilde yerine bir şey konamaz bir yemek vardır ki o da Yağlı Köftedir. Antepte yağlı köfte deyince çoğu kişi için akan sular durur. Yeşillik, çimenli bir yer gören "Acık yağlı küfte olsa da yoğursak" der hemen :) Yanına bir de güzel salata değmeyin keyfimee :D
Fakat bir süredir annem kolu rahatsız olduğu için bize yapamıyordu. Babamın ziyaret için İstanbul!a gelmesi bugün yağlı köfte için kardeşim Ece'yle birlikte harekete geçmemizi sağladı :) NOT : Ece annemden sonra bizim evde köfte yoğuran kişi olarak atanmıştır :P Çiğ köfteye bile değişmeyeceğim yağlı köfteyi en kısa zamanda denemenizi tavsiye ederim ..
Malzemeler (4 Kişilik)
- 3 adet Domates
- 1 adet orta boy soğan
- 4 - 5 diş sarımsak
- 4 çay bardağı ince bulgur
- 3,5 yemek kaşığı Biber Salçası
- 2 yemek kaşığı Domates Salçası
- Bir tutam maydanoz
- 3 çay kaşığı tuz
- 3 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı yeni bahar
- 1 su bardağı zeytinyağ
- 1 yemek kaşığı kırmızı biber
Yapılışı
- Önceliikle domateslerimizi soyup küçük küp küp doğrayıp bir tabağa alıyoruz.
- Aynı şekilde soğan ve sarımsağımızıda ne kadar küçük doğrayabilirsek doğrayıp ayrı bir tabağa alıyoruz. Maydanozlarımızı da doğrayıp tabağın bir tarafına yerleştiriyoruz.
- Kişi başı 1 çay bardağı koyduğumuz ince buluru (Antep'te simit denilir :) ) köfte tepsimize koyuyoruz. (Köfte tepsisi derken özel bir şeyi yok bizim kullandığımız bildiğiniz fırın tepsisi)
- Salçalarımızı ve baharatlarımızı da ince bulgurun üzerine koyup yoğurmaya başlıyoruz.
- Salçayı ve baharatları iyice bulgurla kariştirinca biraz doğranmış domatesten ilave ederek köftemizi ıslatıyoruz. (Bazıları su kullanır ıslatmak için ama domates daha lezzetli oluyor.)
- Soğanlarımızı ve sarımsaklarımızı ilave ediyoruz.Gene köftemizi yoğurmaya devam ediyoruz. Bir süre sonra yine domateslerin bir kısmını alarak ıslatıyoruz. Bu ıslatma işlemini bir kaç kez yapıyoruz.
- Köftemiz iyice yumuşayana kadar yoğurduktan sonra bir tavanın içerisine zeytinyağımızı ve kırmızı toz biberimizi ekliyoruz. Yağ ısınıpta cızırdamaya başlayınca altını kapatıp köftemizin üzerine döküyoruz.
- Yağı iyice yedirdikten sonra kıydığımız maydanozları da köftemize katıp karıştırıyoruz.
- Artık sıkılmaya , daha sonrada sofraya hazır..
Gözde
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder