9 Aralık 2011 Cuma

Yoğurtlu Sebzeli Etimek


Yoğurtlu Sebzeli Etimek 

Geçen yıl bu zamanlardı yanlış hatırlamıyorsam, annem İstanbul'da kardeşim ve beni ziyarete gelmişti. Çok sevdiğim bir arkadaşımın annesi ve ablasıda daha önce bir türlü tanışamadıkları için annemle tanışmaya bize gelmişlerdi. Onlar geldiğinde annem pastaların yanına tuzlu bir şeyler olsun diye bu Yoğurtlu Etimekten yapmıştı. Hem basit hem gösterişli. Malum kendi mutfağı olmayınca ve istediği her şey bizim evde bulunmadığı için Antepteki gibi yaratıcı ve zorlu şeyler yapamıyor. Gelen kişi Sefide teyzeydi ve yaklaşık 50 gün önce vefat etti (Allah Rahmet eylesin). O bu Etimek salatasını çok beğenmişti. Bugün mevlütü okunuyor ve malesef ben gidemedim. Onu anısına bugün bu salatayı yapmak istedim.


Malzemler
  • 6 - 7 kaşık Süzme Yoğurt
  • 1/3 diş Sarımsak 
  • 7-8 adet Etimek
  • 1 adet küçük Havuç
  • 1 adet Kırmızı Biber (Taze)
  • 1 adet Yeşil Biber
  • Mor Lahana
  • Küçük Konserve Mısır
  • Bebek Mısır (Tabak Sayısına göre)
  • Zeytin
  • Tuz

Yapılışı
  1. Yoğurdumuzu yayvan bir tabağa alıyoruz ve içerisine sarımsağımızı ezip yada iyice küçük doğradıktan sonra üzerine bıçakla basarak biraz daha ezilmesini sağlayarak yoğurdun içerisine ekliyoruz (Az sarımsaklı olması önemli). Tuzumuzuda ilave ediyoruz. (Tuz sizin ne kadar tuzlu yemenize bağlı isterseniz hiç koymayada bilirsiniz.) 
  2. Yoğurdu iyice karıştırdıktan sonra etimeklerin iki tarafına ve yanlarına iyice yogurdumuzu sürüyoruz. Ve borcama yerleştiriyoruz yanyana. NOT:  Ben yuvarlak kullandım ama kare kullanırsanız etimekleri borcama yerleştirmeniz daha rahat olur. Borcamı yoğurtlu etimeklerimizle iyice kapladıktan sonra isterseniz üzerine 2. katıda çıkabilirsiniz. Kare yüksek borcam kullanıyorsanız 2. katı çıkmanızı tavsiye ederim. ama iki katın arasına biraz daha yoğurt koyarak boşlukları doldurmayı unutmayın.
  3. Yoğurtlu Etimeklerimizi 1,5-2 saat kadar buzdolabında bekletiyoruz ki etimekler yogurdun suyunu içine çekerek yumuşasın. 
  4. Beklerken sebzelerimizin hepsini rendeliyoruz, biberlerimizi isterseniz ince ince kıyadabilirsiniz.
  5. Etimeklerimiz iyice yumuşadığında üzerine sebzelerimizle şeritler yapıyoruz. İsterseniz siz iç içe halkalarda yapabilirsiniz, süslemesi size kalmış ;)
Afiyet Olsun,
Gözde

Etimek Salatası


Hiç yorum yok: