19 Aralık 2011 Pazartesi

Yaprak Sarması

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Malzemeler
  • 4-5 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 kesme şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • yarım limonun suyu
  • 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • yarım kg salamura asma yaprağı
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı kaynamış su

Yapılışı
1. 4-5 kuru soğanı yemeklik doğranır, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun.
2. 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara eklenir. 1-2 dakika daha kavurun. sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip iyice karıştırın. Tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. Kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendiriyoruz. Pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun.
3. Diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla (4-5 kez suyu değiştirerek) yıkayın. Yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak suyunu akıtıp, çıkartın. Her bir yaprağı avucunuz içine alıp, ortasına 1 tatlı kaşığı iç harcından koyun. Yaprağı sigara böreği gibi sarın.
4. Pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin (böylece dibinin tutması engellenir). Üzerlerine sarmaları diziyoruz. En sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprak kapatıp, yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. (ekşi olsun isterseniz yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz)
5. Yaprakların üzerine bir tabak kapatıyoruz ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyoruz. Tencereyi ateşe koyup, su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizip, limon dilimleri ile süsleyerek, yanında yoğurt ile servis edin..

Hiç yorum yok: